top of page

Pavel Pražák



Můj první zážitek s LSD se odehrál v malé lesní jeskyni v severních Čechách před více než 25 lety. Většinu prostoru jeskyně osvětlovaly svíce, některá zakoutí a slepé chodby byly neosvětlené. Když jsem vstoupil do jedné z těchto tmavých chodeb, ocitl jsem se v monumentální chrámové lodi s vysokými, barevnými vitrážovitými okny, kterými vstupovalo do prostoru světlo a vytvářelo nádherné, ohromující struktury. Tu noc jsem viděl, jak je všechno se vším propojeno, jak je celý svět upleten tělem dlouhého hada, který se sám se sebou proplétá a nese v prstencích svého těla veškeré informace, DNA světa. Viděl jsem, že cokoli uskutečním, změním určité informace v těle onoho hada a moje činy se projeví všude ve světě, jelikož tělo hada se neustále sune a vše je se vším skrze jeho tělo spojeno.

Po rozednění, když jsem vystoupil z jeskyně ven, viděl jsem živě, jak rostou stromy. I ulomená větvička, kterou jsem vzal do ruky, rostla a kvetla jako ve zrychleném časosběrném filmu. Viděl jsem tu krásnou geometrii růstu.

Některé z těchto vizí přirozeně rozvíjím dodnes ve své tvorbě, přestože jsem období svých LSD „tripů“ ukončil v 90. letech minulého století. Můj první „Obraz do tmy“, na kterém jsem letos začal pracovat, v sobě nese zážitek z oné neosvětlené jeskynní chodby, kde jsem spatřil do tmy zářit nádherné struktury barev skrze chrámové vitráže. Pokouším se podobný zážitek navodit prosvícením zvětšeného akvarelu, jehož hlavními tématy jsou „propojení a růst“. Nechávám se unášet obrazem, který nepotřebuje vnější zdroj světla, aby mohl být spatřen. Obrazem, který upomíná na světlo našeho vlastního vnitřního zraku.


MgA. Pavel Pražák (*1978 v Litoměřicích)

1999-2006 – Fakulta Výtvarných umění VUT v Brně (ateliéry Performace, Intermédia, Environment a Tělový design)

Autorské portfolio: www.maesara.cz Nakladatelství Magda: www.nakladatelstvi.galeriemagda.cz

Koupele ve zvuku gongu: www.gongbath.cz

Kontakt: mae@maesara.cz

168 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Gustav Čech

bottom of page